Climber Worldwide
Climber Customer Case - Ontrack till Qlik Cloud Analytics

Ontracks resa från QlikView till Qlik Cloud Analytics via Climber MQS

Ontrack påbörjade sin resa redan 2019, för en snabb uppgradering av deras miljö mellanlandade de i Climbers molnlösning – MQS. När de sedan kände sig mogna tog vi dem vidare till Qlik Cloud Analytics där de nu landat i nya sätt att interagera med sina kunder.

Ontrack är ett nischat mjukvaruföretag som tillhandahåller en work management-lösning för team som reparerar och underhåller vägar. Lösningen gör det möjligt för entreprenörer att hantera projekt, jobb och uppgifter från början till slut. Team ute på fältet kan skicka in realtidsuppdateringar och foton från platsen via Ontrack Mobile. Ontrack startades ursprungligen av SQS, en brittisk entreprenör inom gatu- och VA-arbeten, men har sedan dess blivit ett oberoende företag som tillhandahåller sin produkt på licens till entreprenörer och de som levererar VA-arbeten.

2019 hade Ontrack sin QlikView-miljö på en lokal Windows-server. QlikView användes för att skicka dagliga statusrapporter på jobb till deras kunder, dessa rapporter innehöll komplex information som laddades upp varje natt och skickades via e-post varje morgon i en Excel-fil med hjälp av NPrinting. Ontrack insåg att deras QlikView-miljö inte hade underhållits och uppgraderats under en lång tid – den var föråldrad – så de kontaktade Climber för att få råd om hur de skulle gå vidare.

Inledningsvis rekommenderade vi Ontrack att flytta från sin lokala server till vår MQS miljö – Managed Qlik Services by Climber. Detta för att de snabbt skulle kunna börja använda de senaste versionerna av QlikView och NPrinting, utan att behöva hantera sin egen server och programuppgraderingar. Det här var ett delmål på resan mot att Ontrack i slutändan skulle gå från QlikView till Qlik Cloud Analytics.

 

”Vi trodde att det skulle bli väldigt komplicerat att gå över till MQS, men vi köpte supporttimmar av Climber och det fungerade bra. Vi hade visserligen initiala problem med att AWS Cloud inte pratade med MQS Cloud, men det löstes snabbt och smärtfritt med gott samarbete.”, säger Chris Allen, Chief Technology Officer på Ontrack.

 

Efter att ha arbetat i MQS-miljön i några år kände Ontrack att det var dags att migrera miljön till Qlik Cloud. Ett plus med detta var att man då inte längre skulle behöva betala för hosting i MQS. Men Ontrack-teamet var också oroliga för att migrationen skulle komplicera utskicken av de dagliga rapporterna via e-post, eftersom Qlik Cloud Analytics-funktionaliteten var mycket mer interaktiv än vad deras kunder var vana vid. För att lugna dem demade vi Qlik Cloud Analytics, och gav alternativ på hur de skulle kunna ersätta sin NPrinting-lösning, eftersom NPrinting inte är kompatibelt med Qlik Cloud.

 

”Reaktionen från VD och ledningsgruppen var häpnadsväckande – de älskade det verkligen! Vi hade fler sessioner tillsammans med SQS som gjorde att vi kom fram till att dagliga rapporter via e-post inte längre var ett behov nu när vi gått över till Qlik Cloud. Så vi hade den dubbla glädjen att både spara pengar på hosting och skapa nya processer i Qlik Cloud.” säger Chris Allen, Chief Technology Officer på Ontrack.

 

En av fördelarna med att migrera till Qlik Cloud är att all programvara underhålls och supporteras fullt ut av Qlik, vilket ger organisationer konstant och omedelbar tillgång till de senaste verktygen och funktionerna, inklusive AutoML och Application Automation. Förutom det slipper man underhålla lokala servrar och programvara, vilket ger minskade kostnader. Och eftersom att man kan utveckla i Qlik Cloud via en webläsare direkt i plattformen är också det betydligt enklare, än i QlikView.

Då Ontrack har egna in-house resurser, låg vårt fokus i att hjälpa dem att leda migreringen till Qlik Cloud.

”Hade vi haft behov så hade Climber kunnat göra allt åt oss eftersom de är tekniskt mycket duktiga. De har hjälpt oss mer med affärssidan av projektet än med licenssidan och när vi har behövt teknisk support har de alltid funnits tillhands.” säger Chris Allen.

 

Ontrack använder nu sin nya Qlik Cloud Analytics miljö för att interagera med sina kunder. Den avancerade funktionaliteten i Qlik Cloud Analytics har fått användarna att se vad som är möjligt och de är nu angelägna om att utveckla den ytterligare.

 

”Vi har ett Qlik-möte med SQS varje månad och de har haft väldigt få problem, de gillar det! De är nu intresserade av att börja göra mer och skapa fler rapporter själva. De vill också att deras ekonomiteam ska börja använda det. Vår gamla process i QlikView var att skapa rapporter som användarna skulle konsumera. Nu, med Qlik Cloud Analytics, kan användarna borra sig ner i data och filtrera själva; interaktiviteten är väldigt kraftfull.” säger Chris Allen.

 

Vid en framåtblick skulle Ontrack gärna integrera Qlik Cloud Analytics i sin egen lösning så att användarna kan se sina rapporter direkt, utan att behöva logga in i en separat Qlik-miljö. Vår positiva relation som en aktiv partner till Ontrack innebär att vi alltid kommer att finnas till hands för att hjälpa till när deras verksamhet utvecklas.

Om Ontrack

Ontrack har byggt applikationer för arbetsledning sedan 2005. Till skillnad från andra managementlösningar är Ontrack byggt från grunden av de som utför arbetet. Lösningen är enkel att använda och stödjer företag genom att tillhandahålla bevis på hur goda resultat ser ut. Läs mer om Ontrack här.

Vill du veta mer om projektet?

Kontakta oss!

Jonas Grundström

Sales & Business Development Director
jonas.grundstrom@climber.se
+46 73 340 26 36

Samantha Hartley

Marketing & Content Manager
samantha.hartley@climber.se
+46 70 746 75 34

Publicerat 2024-02-17

News

Planacys årliga rapport: TSOCFP 2024
News

Planacys årliga rapport: TSOCFP 2024

Planacy har släppt 2024 upplagan av ”The State of  Corporate Financial Planning”. En kartläggning, analys och trendspaning av svenska företag och verksamheters arbete med finansiell planering.

>> Ladda ner rapporten här!
What’s New in Qlik Cloud – April 2024
Blog

What’s New in Qlik Cloud – April 2024

This month you will find out about new releases in Qlik Cloud Data Integration for the Data Movement Gateway, new SaaS application connectors, and a new data connection interface. In the analytics world, you will find enhancements to reporting, app styling, and administration.

>> Read more
What’s New in Qlik Cloud – March 2024
Blog

What’s New in Qlik Cloud – March 2024

Want to stay up to date with the latest enhancements on the Qlik Cloud Platform? Then visit this monthly blog to learn about the top 10 updates within the Data Analytics and Data Integration area and how you can use these new features in your daily work.

>> Read more