Climber Worldwide

Så går ni från QlikView till Qlik Sense

Qlik Sense, den moderna och webbaserade uppföljaren till QlikView, lanserades redan 2014. Du har säkert fått frågan eller funderat själv: »Ska vi byta verktyg?« Bortom snygga grafer och self-service, vad är poängen med att migrera när det ni har i QlikView fungerar? Och när ni byter, hur konverterar ni befintliga applikationer? Här reder vi ut de vanligaste frågetecknen kring varför det är värt att byta – och hur det går till.

Vill du lära dig mer om Qlik Sense?

Registrera dig till Qlik Analytics Tour International, nu on-demand, få en helhetsbild av hur du kan korta tiden mellan data, beslut och actions. Vizlib är på plats och visar hur enkelt du kan komma igång med prediktiv analys, för att hela tiden ligga steget före.

Se fullständig agenda och anmäl dig till Qlik Analytics Tour on-demand här.

Varför ska vi byta?

För att kunna vara konkurrenskraftiga, och dra nytta av all er information, krävs moderna verktyg. De inte bara underlättar för dina befintliga medarbetare, utan hjälper er att attrahera nya skickliga analytiker – som hjälper er att nå avgörande slutsatser.

Migrera från QlikView till Qlik Sense med Climber

ETT SNYGGT OCH TYDLIGT VERKTYG ÄR ENKLARE ATT FÖRSTÅ – OCH ROLIGARE ATT ANVÄNDA

Våra kunder som bytt från QlikView till Qlik Sense under de senaste fyra åren rapporterar om markant ökad användning av både Business Intelligence och Qlik inom organisationen. Befintliga användare använder det nya verktyget mer – och fler medarbetare får upp ögonen för det. Qlik Sense är snyggare och tydligare, men inte minst enklare att förstå och använda:

 • Qlik Sense kan integreras i t ex en webbplats och gränssnittet utgår ifrån användarupplevelsen.
 • Qlik Sense förenklar för dina medarbetare att på egen hand analysera data, skapa egna rapporter och vrida på informationen – det som kallas self-service analytics.
 • QlikView är ett utmärkt verktyg för så kallad Guided Analytics medan Qlik Sense erbjuder större möjligheter för dina medarbetare att själva analysera information och arbeta med data, vilket framtiden kräver.
 • Både QlikView och Qlik Sense bygger på Qliks associativa logik, som hjälper er att hitta samband i er data. Verktyget hjälper er alltså att få svar på frågor ni inte visste att ni behövde ställa.

GÖR SOM SALTÅ KVARN!

MED QLIK SENSE TAR SALTÅ KVARN BÄTTRE AFFÄRSBESLUT

Genom att koppla samman sin data har Saltå Kvarn fått svar på hur deras försäljning varierar mellan olika varor och kunder. Det har gett dem bättre förståelse för vad som påverkar försäljningen och vad de kan göra för att öka sin lönsamhet.

2015 inledde vi vårt samarbete med Saltå Kvarn för att öka deras analysförmåga. Ett arbete som idag har gjort att medarbetarna upplever en stor skillnad i kvaliteten på underlagen till sina affärsbeslut. När data samlades på ett ställe, tillgänglig för alla, slapp man den manuella exporten till Excel och fick en pålitlig källa till information. Det sparar både tid och underlättar samarbetet över funktionerna.

Läs mer om projektet och vad Saltå kvarn vunnit på den!

 

"Från vårt bageri kan vi se hur många bröd vi har producerat olika dagar och genom personalplaneringssystemet ser vi hur många timmar vi har förbrukat i bageriet den dagen: på så vis kan vi se om vi har en optimal bemanning. Det handlar om att föra ihop informationen från olika databaser och det är det som Qlik Sense är så bra på."
PER ROSENGREN, försäljningschef, saltå kvarn

SKILLNADEN MELLAN

QLIKVIEW OCH QLIK SENSE

Så hur skiljer sig verktygen åt? Kommer ni att kunna göra samma sak – och hur kommer det att fungera? Gränssnittet är den mest uppenbara skillnaden mellan verktygen, men i princip allt du kunnat göra i QlikView kan du också göra i Qlik Sense. Mycket är sig helt likt, men Qlik Sense underlättar genom att visa färre objekt åt gången och istället erbjuda snabba svar på dina första frågor. Därifrån kan du sedan enkelt göra urval och borra dig ner i detaljer eller jämföra information.

TRE VANLIGA UTMANINGAR I QLIKVIEW VS QLIK SENSE

Ett BI-verktyg ska vara anpassat till hur ni jobbar, inte tvärtom. Vill ni kunna göra många urval i samma flik? Har ni många objekt i applikationen? Eller vill era controllers få överblick genom tabeller med många kolumner? Just objekt, urval och tabeller är tre vanliga utmaningar som fungerar annorlunda i Qlik Sense jämfört med QlikView. I den här videon visar Michael Nordström hur du löser samma utmaning, men på ett smidigare sätt, i Qlik Sense.

Lägg till funktioner i Qlik Sense med Vizlib Extensions

Extensions är en genväg till extra funktioner! Addera smarta, snygga, snabba funktioner och visualiseringar som gör Qlik Sense än mer kraftfullt, mångsidigt och enklare att använda. Skapa egna dashboards eller dynamiskt skräddarsydda rapporter utan att behöva vänta eller blanda in IT-avdelningen. Ni får en förhöjd användarupplevelse och en komplett affärslösning i Qlik Sense anpassad för just er verksamhet. Funktionaliteten ni känner igen och uppskattar från QlikView finns inte bara kvar utan är uppgraderad.

 

Extensions är enkelt, det finns för alla behov och ni kommer igång direkt. En plug and play lösning som är både supporterad och versionshanterad, så ni kan fokusera på det viktiga – att få ut mer av er data.

Vizlib extensions for qlik sense

Hur går en övergång till Qlik Sense till?

Hur går en migrering till? Och var börjar vi? Först och främst är det viktigt att komma ihåg att väldigt mycket av det ni tidigare gjort i QlikView går att återanvända i Qlik Sense. Vad gäller själva migreringen finns det flera olika sätt att gå från QlikView till Qlik Sense. Ni kan skapa helt nya applikationer, konvertera en applikation i taget eller migrera allt på en gång. Här beskriver vi kort tre olika tillvägagångssätt:

– EN I TAGET
De flesta väljer att flytta en applikation i taget från QlikView till Qlik Sense. Man kan också välja att bygga en ny mindre applikation i Qlik Sense som ett första steg och sedan migrera befintliga applikationer, en i taget. Det ger användarna tid att vänja sig vid det nya gränssnittet och ett annat arbetssätt. För det här tillvägagångssättet blir den initiala investeringen lägre, men tiden med dubbla verktyg längre.

– ALLT PÅ EN GÅNG
The Big Bang innebär precis som det låter att hela QlikView plattformen migreras till Qlik Sense på en gång. Det blir ett större projekt, men tiden och kostnaden för dubbla verktyg blir kort. Att migrera alla applikationer samtidigt är en kickstart för att komma igång med Qlik Sense, men är svårt om ni är ett större bolag med en omfattande lösning och många användare.

– PARALLELLA VERKTYG
Har ni en stor eller komplex miljö med många applikationer kan dubbla verktyg vara ett alternativ under en period. Licensmässigt löser man det genom Dual Use Licensing.

Hur funkar Qlik Dual Use Licensing?

Det är ett kostnadseffektivt erbjudande för er som vill rulla ut Qlik Sense till hela er användarbas i QlikView. Med Dual Use får ni tillgång till både Qlik Sense och QlikView och en möjlighet att utforska och ta er an Qlik Sense i egen takt. Ni erbjuds flexibiliteten av antingen Perpetual- eller Subscription-baserad licensering och en modest justering av er årliga maintenance avgift ger er access till Qlik Sense.

Climber Dual Use Licensing

De initiala implementeringarna vid Dual Use är vanligen nya applikationer och use cases men när ni väl startat kommer ni att upptäcka att många QlikView applikationer enkelt kan migreras, eftersom datamodeller och uttryck från QlikView kan återanvändas i Qlik Sense. För att upptäcka vilka applikationer som skulle göra mer nytta om de var i Qlik Sense kan ni ladda ner QlikView Governance Dashboard och analysera era applikationer genom att klicka på ”Sense Profile Score”.

VI HJÄLPER DIG MIGRERA TILL QLIK SENSE!

Många funderar på att gå från QlikView till Qlik Sense. Det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt – utan om att göra det bästa av det ni redan byggt upp. Och på köpet få ännu fler i företaget att använda BI. Vi på Climber har varit specialiserade på Qlik sedan starten 2007. Genom åren har vi haft glädjen att utveckla över 400 Business Intelligence-lösningar för 300 företag inom olika branscher. Här kan du läsa om hur vi hjälpt andra bolag med lösningar för försäljningsuppföljning, ekonomisk rapportering och kundbeteende.

VILKA ÄR VI?

Hos oss arbetar en blandning av verksamhetskonsulter, BI-konsulter och webbutvecklare med olika erfarenhet och bakgrund, som till exempel ekonom, civilingenjör eller systemvetare. Tillsammans med våra tekniska experter på Climber Expert Services hjälper de er att få ut det bästa ur en övergång till Qlik Sense. Och de har alltid slutanvändaren i fokus.

VI HJÄLPER DIG MED SKRÄDDARSYDDA FUNKTIONER

Vi har även specialiserat oss och utvecklat flera så kallade extensions för Qlik Sense. Med extensions kan ni få ut ännu mer av Qlik Sense och addera smarta funktioner som är anpassade efter just ert bolag.

KONTAKTA OSS!

Oavsett om du har frågor kring licens, utveckling, projektledning, hårdvara eller hosting – kontakta oss! Tillsammans kommer vi fram till det bästa sättet att gå till Qlik Sense.

Climber now Qlik Elite Enterprise Partner across Europe

Erbjudande:
Testa Qlik Sense – med er egen data!

Under en begränsad tid erbjuder vi er en komprimerad proof-of-concept för att ni ska kunna bekanta er med Qlik Sense och testa verktyget med er egen data. Kanske vill ni titta på försäljning, ekonomi eller inköp? Under en dag bygger vi en enkel mock-up i Qlik Sense baserad på en del av en befintlig QlikView-applikation eller med helt ny data. Ni får tillgång till applikationen via vår testserver under en månad där ni kan testa, klicka, vrida och visa internt i organisationen. Fyll i formuläret nedan med dina uppgifter och idéer så återkommer vi så snabbt vi kan med ett förslag. Vi ser fram emot att höra från er!

Ja, jag vill testa Qlik Sense!

  Vilket verksamhetsområde är du intresserad av?

  Beskriv kort vad du vill kunna följa upp eller analysera:
  Ja tack, jag vill gärna ha nyheter från Climber!

  Vill du veta mer om en migrering till Qlik Sense? Kontakta oss!