Climber Worldwide
Alla vill jobba datadrivet, men gör vi verkligen det? Data Strategy blog av Jonas Grundström KPI

Analys av KPI:er
Verklig förbättring eller bara brus – hur vet vi skillnaden?

 

Text av: Jonas Grundström, Sales & Business Development Director på Climber.

I min förra blogg skrev jag om tankesättet kontinuerlig förbättring som hjärtat i en datadriven kultur. Ett arbetssätt där man systematiskt försöker förstå underliggande faktorer, mäta dem och med det kontinuerligt försöka förbättra verksamhetsprocesser. Men för att lyckas med detta krävs en kritisk förmåga som ofta glöms bort: att kunna skilja mellan verkliga förändringar och slumpmässiga variationer i våra data.

 

De flesta som arbetar med analys har nog någon gång stirrat på en dashboard där ett nyckeltal rör sig uppåt eller nedåt
– och inte vetat vad det egentligen betyder.

Är det en positiv utveckling? Är det en förändring eller bara helt normalt brus? Behöver vi utreda eller bara ignorera?

Blog av Jonas Grundström: Analys av KPI:er: Verklig förbättring eller bara brus – hur vet vi skillnaden?

Variation finns alltid – men vad betyder den?

Alla KPI:er och verksamhetsmått varierar. Det är naturligt. Men den avgörande frågan är: Är det vi ser ett signalvärde eller bara brus? Om vi inte vet hur vi ska tolka skillnaden, riskerar vi att fatta beslut på felaktiga grunder.

Konsekvenserna av detta kan bli många:

  • Vi vet inte om våra förbättringsinsatser faktiskt fungerar.
  • Vi jagar problem som inte finns – och slösar tid och resurser.
  • Vi sätter godtyckliga mål, ifrågasätts varje gång nåt mätetal går åt fel håll, och blir frustrerade när de inte uppfylls.

 

Risken är stor att vi tappar tilltron till data som beslutsunderlag – vi lär oss helt enkelt för lite av den. Vi börjar frukta när våra KPI:er går åt fel håll, eftersom vi vet att det leder till ifrågasättanden och felsökningar, oavsett om något faktiskt hänt. Vi vänjer oss vid en kultur där nedgång bemöts med tryck uppifrån – vilket ibland får siffrorna att vända, men alldeles för ofta pga att man hittar vägar runt att nå mål genom att ”beat the system”, eller manipulera data… (läs mer om fenomenet Goodhart’s Law här).

Vad krävs för att läsa varianser rätt?

För att överhuvudtaget kunna använda data och KPI:er för kontinuerlig förbättring måste vi kunna avgöra när en förändring är ”verklig”. En teknik som visat sig väldigt bra för detta är XmR-charts.

XmR står för X (observationerna, det vill säga själva mätvärdet vi följer över tid) och mR (Moving Range – rörelsemarginalen mellan varje punkt). Tillsammans ger dessa två diagram oss en visuell bild av både nivån och variationen i en process.

XmR-charts bygger på tre grundprinciper:

  1. Processgränsregeln
    Om en datapunkt hamnar utanför de beräknade övre eller nedre kontrollgränserna tyder det på något ovanligt – en verklig förändring eller avvikelse. Det bör undersökas.
  2. Kvartilsregeln
    Om tre av fyra på varandra följande punkter ligger närmare en av kontrollgränserna än medellinjen, kan det signalera en pågående förändring. Även detta är ett tecken på exceptionell variation.
  3. Regeln om åtta i rad
    Om åtta datapunkter i följd hamnar på samma sida om medelvärdet kan det vara en svag men tydlig indikation på förändring. Det är då värt att titta närmare på.
Blog av Jonas Grundström: Analys av KPI:er: Verklig förbättring eller bara brus – hur vet vi skillnaden?

Det fina med XmR-charts är att de är enkla att skapa och tolka – även utan avancerade statistikkunskaper – och att de direkt kan användas för att skilja verkliga signaler från brus.

 

Att bygga upp en ny intuition

Det som sker när man börjar använda XmR är mer än bara en dataserieanalys – det bygger en ny förståelse för hur verksamheten faktiskt fungerar. Först märker man att de flesta förändringar inte ger någon effekt. Man lär sig att det krävs rätt typ av insatser för att verkligen påverka nyckeltal.

Men sen händer det: ett initiativ ger utslag. Diagrammet visar tydligt att något förändrats. Man testar igen – samma resultat. Plötsligt har man hittat en kontrollerbar faktor (Controllable Metric), något man vet påverkar utfallet (Outcome Metrics). Där och då börjar du på riktigt arbeta datadrivet och med kontinuerlig förbättring!

 

Så, vad betyder det här för dig som vill jobba datadrivet?

Att förstå variation är en förutsättning för att kunna fatta beslut baserat på data. Utan den förmågan är det svårt – kanske omöjligt – att verkligen arbeta med kontinuerlig förbättring.

Det handlar inte om avancerad statistik. Det handlar om att bygga en analyskultur där man litar på data, men också förstår dess begränsningar. Där vi ställer rätt frågor, agerar på rätt insikter – och framför allt, slutar jaga spöken i siffrorna.

Vill du veta mer om hur du kan använda XmR-charts för att bygga en datadriven kultur i din verksamhet? Hör av dig så berättar vi gärna mer!

 

I nästa blogg går vi vidare från kultur och kontinuerlig förbättring till hur det nya arbetssättets större mängd av KPI:er skall hanteras. Vi kommer att titta närmare på hur man skapar ordning och reda bland sina KPI:er med Metric Layers och hur man med hjälp av Metric Trees kan hålla koll på sina kontrollerbara och utfallsmätetal. En metod för att skapa ordning i kaoset, förstå orsak och verkan, och fokusera på det som faktiskt går att påverka.

Håll utkik!

/Jonas

 

Referens:
XMrit, n.d. XMrit. [online] Available at: https://xmrit.com/?ref=commoncog.com

Divider

Från Data till Affärsvärde – Skapa en hållbar datastrategi!

ON DEMAND WEBINAR  •  20 min

En välformulerad datastrategi banar väg för att hitta och prioritera de datainitiativ som skapar värde – med era affärsmål som kompass. En datastrategi som implementeras rätt hjälper er att få hela organisationen – oavsett roll och datavana – att förstå värdet av att använda data i sin analys- och beslutfattandeprocess.
Se webinaret för att höra hur du går tillväga!

Data Strategy Webinar on-demand
Jonas Grundström, Sales and Business Development Director

OM Jonas Grundström

Divider

KONTAKTA OSS!

På Climber hjälper vi våra kunder i resan att bli datadrivna, och löser därför just utmaningar som de ovan. Hör av er så pratar vi om just era utmaningar!

Jonas Grundström

Sales & Business Development Director
jonas.grundstrom@climber.se
+46 73 340 26 36

Thomas Christian

Business Relationship Manager
thomas.christian@climber.se
+46 72 401 47 47

Publicerat 2025-05-10

News

Qlik a Leader in the 2025 Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms
News

Qlik a Leader in the 2025 Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms

Get your free copy for an overview of the entire Analytics and Business Intelligence landscape and see why Gartner has recognised Qlik as a Leader in the Magic Quadrant for the 15th straight year.

>> Download the report
What’s New in Qlik Cloud – July 2025
Blog

What’s New in Qlik Cloud – July 2025

Qlik kicks off the second half of the year with improvements designed to make your Qlik Cloud experience even better – whether you’re a report writer, building automations, fine-tuning analytics apps, managing ML workloads, or strengthening security. Here’s a detailed look at what’s fresh this month.

>> Read more
What’s New in Qlik Cloud – June 2025
Blog

What’s New in Qlik Cloud – June 2025

June brings powerful new capabilities for glossary management, automation, and data quality, alongside some impactful UI improvements and key name changes. Here’s everything you need to know!

>> Read more