
Alla vill jobba datadrivet, men gör vi verkligen det?
Text av: Jonas Grundström, Sales & Business Development Director på Climber.
Att säga sig vilja arbeta datadrivet har idag blivit en självklarhet. Du och de flesta chefer förväntas vara datadrivna, trots att få av oss faktiskt har fått en grundläggande utbildning i vad det faktiskt innebär. Vi samlar in data och sätter upp KPI:er, men om vi är helt ärliga – vet vi verkligen hur vi ska använda den informationen för att driva bättre beslut? Vad betyder det egentligen att vara datadriven?
Om vi börjar med data, vad är ens syftet med data i en verksamhet?
Svaret ligger i kunskap. Data ger oss kunskap genom att skapa modeller som beskriver och förutser utfallen av våra affärsbeslut. Men kunskap är något som kontinuerligt utvecklas genom ny information och erfarenhet, till skillnad mot ”sanning” som är mer statiskt och oföränderligt men som ändå används ofta när vi diskuterar data. Det föränderliga och det flexibla är det intressanta i detta.
Många företag samlar dock in data och analyserar KPI:er men behandlar ändå sin verksamhet som en svart låda. De vet att vissa insatser leder till specifika resultat men förstår inte exakt hur allt egentligen hänger ihop. Istället för att systematiskt bygga upp sin kunskap och förbättra sina processer, styrs de av ett optimeringsperspektiv: ”Hur får vi siffrorna att gå upp?”. Detta leder ofta till kortsiktiga beslut och godtyckliga målsättningar utan en djupare förståelse för verksamhetens mekanismer.
Kontinuerlig förbättring genom kunskap
En mer effektiv strategi är att se verksamheten som en process. Att identifiera och förstå de faktorer som påverkar en process gör det möjligt att skapa orsak-samband modeller och därigenom systematiskt förbättra verksamheten. Detta är grundtanken bakom ”kontinuerlig förbättring” (Continuous Improvement), som inte bara är ett tankesätt utan ett begrepp att faktiskt bygga en datadriven kultur kring!
Med det sagt, en datadriven kultur handlar om mer än att använda data – det handlar om att aktivt söka kunskap och använda den för att ständigt förbättra verksamheten.
En central del i detta arbetssätt är processkontroll. Det handlar om att förstå verksamheten som en serie processer där varje del kan analyseras och optimeras. Istället för att enbart fokusera på att ”göra siffrorna bättre” handlar det om att identifiera de faktorer som driver resultatet. Genom att kontinuerligt testa och analysera kan vi få insikter om vad som verkligen styr utfallet och hur vi kan agera för att påverka det.
Varför är det så svårt?
Men om nu datadriven kultur och ”kontinuerlig förbättring” är så viktigt, varför är det så få som faktiskt lyckas genomföra det fullt ut?
Jag tror att det handlar mycket om att det krävs en stor ”buy-in” från ledning att skapa den kulturella förändring som måste till, och bygga förmåga i både verksamhet och i data team, att arbeta metodiskt med data:
- Skapa förutsättningar för experimentering: För att lära sig av data måste företag kunna experimentera och snabbt analysera resultat. Detta kräver en verksamhet som vågar testa sig fram med sin data, och det krävs ett data team vars livsuppgift är att göra rätt data tillgängligt för verksamheten att experimentera med!
- Tillgänglighet till data: Många organisationer saknar en tydlig datastrategi och har inte implementerat en struktur för att göra rätt data tillgänglig. En solid dataplattform och en genomtänkt arkitektur är avgörande.
- Förståelse för kausala samband: Det räcker inte att titta på KPI:er – organisationer måste förstå de underliggande faktorerna som påverkar dessa mått. Att kartlägga orsak och verkan är en av de största utmaningarna.
MEN! Det finns en till underskattad utmaning som vi skall prata mer om! När vi ser variationer i exempelvis försäljning eller kundbeteende, hur vet vi om det är en faktisk trend eller bara slumpmässig variation? Att analysera data utan att fångas av falska mönster är en kritisk färdighet för att kunna fatta bättre beslut för kontinuerlig förbättring!
I nästa blogg ska vi därför titta närmare på hur man kan skilja verkliga förbättringar från brus i data. Håll utkik!
/Jonas

Från Data till Affärsvärde – Skapa en hållbar datastrategi!
ON DEMAND WEBINAR • 20 min
En välformulerad datastrategi banar väg för att hitta och prioritera de datainitiativ som skapar värde – med era affärsmål som kompass. En datastrategi som implementeras rätt hjälper er att få hela organisationen – oavsett roll och datavana – att förstå värdet av att använda data i sin analys- och beslutfattandeprocess.
Se webinaret för att höra hur du går tillväga!


OM Jonas Grundström

KONTAKTA OSS!
På Climber hjälper vi våra kunder i resan att bli datadrivna, och löser därför just utmaningar som de ovan. Hör av er så pratar vi om just era utmaningar!
Jonas Grundström
Sales & Business Development Director
jonas.grundstrom@climber.se
+46 73 340 26 36
Thomas Christian
Business Relationship Manager
thomas.christian@climber.se
+46 72 401 47 47
News

AI meets Data Literacy – How emerging tech is reshaping decision-making
AI is changing decision-making by enhancing data accessibility and insight generation, making data literacy more crucial than ever. This blog highlights the growing need for organisations to combine AI awareness with strong data skills across all roles.
>> Read more
People and Data Literacy in the age of AI
Welcome to join our webinar on 7th May to learn how to strengthen data literacy within your organisation and build a culture where data and AI support people’s expertise — instead of replacing it.
>> Register now
What’s New in Qlik Cloud – Apr 2025
Qlik continues to roll out a comprehensive set of updates across the platform – from workflow automation, machine learning improvements, charting enhancements, new scripting tools, and expanded global coverage.
>> Read more