Climber Worldwide

Vad tror vi om BI-året 2017? En trendspaning!

Nu har det gått ett år sedan vi startade Climberbloggen med en trendspaning för BI-året 2016. Det har blivit dags att reflektera över vad som hände 2016 och blicka fram mot vad jag tror om nästa år, 2017.

 

Gartner lanserade begreppet Modern BI

En av de mer spännande sakerna som skedde under 2016 var att Gartner ritade om BI-kartan. Man införde begreppet Modern BI och slängde ut gamla rapportdrakar som IBM Cognos och Oracle Hyperion ur sin Magic Quadrant. Istället lyfte man fram tre tydliga vinnare i Qlik, Tableau och PowerBI. Ett ganska tydligt sätt att säga att det man tidigare definierade som Data Discovery nu är det moderna och framtiden inom BI.

 

QLIK SENSE ETABLERADE SIG PÅ RIKTIGT

2016 var också året då Qlik Sense slog igenom på allvar. Nu sker alla nya installationer med Qlik Sense, som mognat till en komplett BI-plattform. Vi har även sett att flera av våra kunder påbörjat resan från QlikView mot Qlik Sense, antingen som ersättare fullt ut eller som ett komplement för att utnyttja styrkorna i hela Qlik-plattformen.

 

Intresset för self-service ökar

Som en följd av framgångarna med Qlik Sense har intresset för self-service ökat och att själv kunna förändra eller skapa nya analyser. Under 2017 räknar jag med många intressanta diskussioner om vad self-service betyder för just den specifika organisationen och hur man ska arbeta. Jag ser 4-5 olika tänkbara nivåer av self-service som varierar med behov och kunskap, varför det finns all anledning att komma tillbaka till ämnet i ett separat blogginlägg.

 

Molnet molnet molnet

Med Qlik Sense kommer även Cloud som en möjlighet och Qlik släppte nyligen Qlik Sense Cloud Business. Jag tror dock inte att det slår igenom stort redan 2017, då de flesta företag fortfarande har huvuddelen av sin data lokalt. Det är rimligt att lägga sin BI-lösning där merparten av data finns och man ska komma ihåg att det inte bara finns ett moln.

 

Big eller small data?

Under 2017 kommer det fortsatt att talas mycket om Big Data, IoT mm. Jag hävdar dock fortfarande att det för en användare är ointressant om det är Big eller ”Small” Data som används i analysen. Det viktigaste är vad datakällan tillför i form av ytterligare insikter vid analysen och att Qlik kan hantera data från alla källor.

 

Data Literacy – Att öka den analytiska förmågan

Förra året skrev jag om integration som en viktig trend, men där hade jag nog egentligen fel. Det är ingen trend som kommer och går, utan vikten av integration ökar och är här för att stanna. Mängden system som lagrar information relevant för våra analyser bara ökar och jag ser tydligt att fler och fler datakällor integreras i analyserna. Samtidigt ökar komplexiteten och risken att data pekar mot olika slutsatser, vilket leder oss in på nästa trend – att öka den analytiska förmågan hos personalen. Dan Sommer på Qlik beskriver 2017 som året för Data Literacy. Vi återkommer till detta med våra tankar och idéer i bloggen till våren.

 

Den datadrivna kulturen

Såväl komplexiteten i analyserna som ökat fokus på self-service ställer högre krav på den som ska göra analysen. Även om verktygen blir mer och mer intuitiva är det viktigt att ha en förståelse för den data och de analysmetoder man använder för att kunna dra rätt slutsatser. Fler beslut kommer att baseras på fakta istället för magkänsla. Istället för att satsa på it-drivna BICC (BI Competency Center) så kommer företagen att bygga en datadriven kultur som involverar alla. Vad som krävs för att nå dit återkommer jag till inom kort.

Med önskan om många spännande analyser 2017!

/Olof

Det här är Climberbloggen

Jag heter Olof Malmström och arbetar som verksamhetskonsult på Climber. Här på Climberbloggen delar jag mina tankar om stort och smått inom Business Intelligence, dataanalys och Qliks produkter.

Jag finns som @omalmstrom på Twitter och du kan maila mig via olof.malmstrom@climber.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

News

Webinar: Data Literacy crash course with Qlik’s Jordan Morrow

Don’t let data illiteracy hold back on your business performance! Find out how to kick start your journey towards greater data literacy in your organization by joining our 30-minute crash course webinar on April 16 at 13:30 CET with Jordan Morrow, Head of Data Literacy, at Qlik.

Climber Extensions February release is here!

We’ve updated our extensions so they now work with the Qlik Sense February 2019 release. We’ve added lots of new exciting and useful features in the Custom Report and Finance Report extensions.

Top BI Trends of 2019

Is AI going to rule the world? Is it all moving to the cloud? Didn’t get a chance to watch Qlik’s BI Trends of 2019, read our highlights here and find out what we think the trends of 2019 will be.