Climber Worldwide

Premiär för Climberbloggen! Vad tror vi om BI-året 2016?

2015 har passerat och 2016 är i full gång. Trendspaningarna står som spön i backen och varje år kommer med nya modeord. Det talas om Big Data, Internet of Things (IoT), Self Service BI och Cloud. Vad tror då vi om dessa och BI-scenen 2016? Olof Malmström tar en titt i spåkulan. 

Värde och integration viktigaste trenderna

Trender kommer inte och går ur ett kalenderperspektiv. Därför tror jag att 2016 blir ganska likt 2015. Vid mina dagliga kontakter med mina kunder ligger fokus fortsatt på verksamhetsnyttan – att kunna svara på verksamhetens frågor. Fler och fler kommer att använda Big Data i sina analyser, men det viktiga är inte om det är Big Data eller inte. Det är den information som tillför värde till verksamheten som ska användas.

Alla företag sitter på dolda datatillgångar, dvs den information som systemen lagrar vid normala aktiviteter men som sedan aldrig används igen. Det kan vara allt från epost, kundinformation, ändringsloggar, supportärenden, ja i princip vad som helst. Gartner introducerade för några år sedan termen Dark Data för att beskriva detta. Jag hoppas att 2016 bli det år då ni börjar utforska potentialen i er Dark Data.

Fler och fler system gör det möjligt att ta ut rapporter. Det i sig är en positiv trend, men hur relaterar man rapporterna till varandra? Jag ser därför att integration är en av de viktigaste trenderna. Med andra ord, när information från olika system kombineras och relateras i en analys, t ex då marknadsaktiviteter jämförs mot webbtrafik och orderingång.

Qlik 2016

Qlik Sense har mognat under 2015 och nya uppdateringar kommer i början av 2016. Det senaste är nya möjligheter till analyser i molnet med Qlik Sense Cloud Plus (se introduktionsfilmen här). Jag får fler och fler frågor från kunder om Qlik Sense och är övertygad om att det kommer stå för en allt större del under 2016.

Vi ser även att fler använder hela Qliks Analytics Platform och utnyttjar varje del till det som den är bäst på. QlikView för strukturerade guidade analyser och Qlik Sense för mobilitet, self-service och enkel integration med webben.

En nyhet, som Qlik erbjuder via DataMarket, är prenumerationer på strukturerad och kvalitetssäkrad omvärldsdata. Det är tex väderinformation, valutakurser och demografi. Det ska bli spännande att se hur Qlik DataMarket kommer att användas av våra kunder för att berika sina analyser under 2016.

Med önskan om många spännande analyser 2016!

/Olof

Det här är CLimberbloggen

Jag heter Olof Malmström och arbetar som verksamhetskonsult på Climber. Här på Climberbloggen delar jag mina tankar om stort och smått inom Business Intelligence, dataanalys och Qliks produkter.

Jag finns som @omalmstrom på Twitter och du kan maila mig via olof.malmstrom@climber.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

News

The highlights from Qonnections 2019

All the highlights from Qlik’s annual convention Qonnections 2019 in Dallas Texas. Watch the Interviews with Qlik’s CEO – Mike Capone, Global Head of Data Literacy – Jordan Morrow, Vice President Industry Solutions and Business Value – David Bolton and Research Director – Elif Tutuk. Follow this page and subscribe to the Climber Report on Youtube to stay up to date.

Finance Function Webinar with Qlik’s Paul van Siclen

Time to get a 360° on your finances? Sign up today for our 45-minute webinar with  Paul van Siclen, Global Director of Industry Solutions – Financial Services at Qlik.

Qlik Analytics Tour: AI in Action med Climber och Vizlib

Halvdagsevent den 28 maj i Stockholm om AI, Qlik Sense och Extensions. Vill du bli ledande i ditt sätt att använda data? Då är AI in Action: The Qlik Analytics Tour forumet för dig! Få inblick i hur Qlik Sense hjälper användare på alla nivåer att nå de viktigaste insikterna. Begränsat antal platser!